Ιστιοφόρο Μπρίκι (18ος -19ος αιώνας)


Το μπρίκι ή πάρων αποτελεί ένα πλοίο σταθμό, ένα πλοίο θρύλο στην ιστορία της ελληνικής ναυσιπλοΐας. Ήταν το περίφημο και υπερήφανο «σταροκάραβο» του εμπορίου και του αγώνα της Ανεξαρτησίας. Ήταν το πλοίο, που με την ταχύτητα και την ευελιξία του έσπαγε τον αγγλικό αποκλεισμό, τροφοδοτώντας τα γαλλικά λιμάνια τρόφιμα και πρώτες ύλες, φέρνοντας συνάμα τεράστιο πλούτο στους Έλληνες ναυτικούς.

Το μπρίκι ή πάρων αποτελεί ένα πλοίο σταθμό, ένα πλοίο θρύλο στην ιστορία της ελληνικής ναυσιπλοΐας. Ήταν το περίφημο και υπερήφανο «σταροκάραβο» του εμπορίου και του αγώνα της Ανεξαρτησίας. Ήταν το πλοίο, που με την ταχύτητα και την ευελιξία του έσπαγε τον αγγλικό αποκλεισμό, τροφοδοτώντας τα γαλλικά λιμάνια τρόφιμα και πρώτες ύλες, φέρνοντας συνάμα τεράστιο πλούτο στους Έλληνες ναυτικούς.Ήταν το πλοίο που αποτέλεσε τον πυρήνα του απελευθερωτικού στόλου του 1821. Ενός στόλου του οποίου η εμφάνιση και μόνο κρατούσε δεμένη στα διάφορα λιμάνια την τουρκική αρμάδα.

Το μπρίκι ή πάρων ήταν το πλοίο, που με τα μικρά του κανόνια και τα «μεγάλα» πληρώματα των Ελλήνων ναυτικών, έτρεπε σε φυγή ή και βύθιζε ακόμα μεγάλα οθωμανικά πλοία.

Ήταν το πλοίο, που με τα μικρά του κανόνια και τα «μεγάλα» πληρώματα των Ελλήνων ναυτικών, έτρεπε σε φυγή ή και βύθιζε ακόμα μεγάλα οθωμανικά πλοία. Γεγονότα που πολλές φορές συνέβαιναν μπροστά στα έκπληκτα μάτια Ευρωπαίων αξιωματικών αφήνοντας τους κυριολεκτικά άναυδους.

Οι περιγραφές τέτοιων γεγονότων στα ημερολόγια των πλοίων τους, αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες του μεγαλείου των ναυμάχων του 1821.